Bouw spoorverlenging gestart

Informatiemail Metro aan Zee; 01-12-2020

We zijn gestart met de bouw van de spoorverlenging. De commissie bouwbegeleiding Metro aan Zee is (digitaal) vorige week weer bij elkaar geweest. De inloopuren kunnen helaas nog geen doorgang vinden in verband met het corona virus. Hieronder volgt een stand van zaken en een blik op de komende werkzaamheden.

Start uitvoering spoorverlenging

De aannemerscombinatie Boskalis Swietelsky bouwt in de komende 1,5 jaar de spoorbaan van Hoek van Holland Haven tot aan het strand, inclusief het nieuwe metrostation Strand, de gesloten en open tunnelbak achter de appartementen van de Strandweg en de afbouw van het station Haven. Van oost naar west wordt momenteel aan de volgende onderdelen gewerkt:

Metrostation Hoek van Holland Haven

Aan de Stationsweg, in de plint van het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven, is de aannemer nu begonnen met het aanbrengen van de wanden voor de algemene ruimten. Het betreft een winkel-/horecaruimte, een informatiepunt van Rotterdam Tourist Information, een bestuurdersruimte (RET), fietsenstallingen en technische ruimten.

Spoorbaan tussen stations Haven en Strandweg

In de hoek van de Strandweg en Langeweg zijn bouwhekken aangebracht en is de aannemer gestart met het inrichten van een bouwterrein. De oude spoorbaan (rails, bovenleidingportalen, kabels, ballast) en het oude station Hoek van Holland Strand worden opgebroken. De vrijkomende materialen worden in een depot opgeslagen om hergebruikt te worden of om afgevoerd te worden.

Strandweg - gesloten tunnelbak 

Het werkterrein is ingericht en er is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de aan te brengen soilmixwand. Deze wand is nodig om de - naast de spoorbaan gelegen - bunker op zijn plaats te houden. Ter plaatse van de toekomstige locatie van de wand is vorige week de bovenste laag van de voorbelasting weggeschoven. Vervolgens zijn hier zogenoemde draglineschotten aangebracht. De apparatuur is vandaag aangevoerd zodat de soilmixwand vanaf morgen zal worden aangebracht.

Strandboulevard – open bak

Aan de westzijde van de Strandboulevard is gestart met een grondverbetering voor de open bak. Hierna gaat de aannemer de bekisting en vervolgens de wapening aanbrengen. Als dat gereed is, volgt het storten van het beton voor de open bak.

Atlantikwall

Aan de westzijde van de Strandboulevard is vorige week de Atlantikwall verder uitgegraven. Deze kruist het metrotracé en wordt momenteel voor een klein gedeelte gesloopt. Dit betreft alleen het deel waar alleen de nog de fundering van de Atlantikwall aanwezig was. Het overige deel blijft gehandhaafd.

Metrostation Hoek van Holland Strand 

Rondom het nieuw te bouwen metrostation Hoek van Holland Strand zijn bouwhekken geplaatst. Ook is het werkterrein ingericht. De fietsenstalling is opgebroken. Op deze locatie zijn verder grondwerkzaamheden uitgevoerd en is de werkvloer voor de keldervloer van het toekomstige metrostation Strand aangebrach

Nieuwe fietsenstalling aan de Zeekant

In het strandseizoen is de Zeekant gericht op fietsers, er zijn dan 390 plekken. Met Strandzaken en de ondernemersvereniging is afgesproken dat dit geldt van 1 juni t/m 30 september. Buiten het strandseizoen komen er 102 fiets-parkeerplaatsen en blijven er 48 parkeerplaatsen voor bezoekers en hiernaast auto-parkeerplekken met vergunning voor de strandondernemers en winkeliers. Na de oplevering ontvangen de strandondernemers en winkeliers de parkeervergunning. Per onderneming komt er één vergunning. Naast de fiets-parkeerplekken zijn er ook een motorstalling, autoplekken voor strandzaken, EHBO en politie. De minder validenplekken worden uitgebreid van 8 naar 9. De eerste week van december start de uitvoering voor de parkeervoorzieningen voor fietsers aan de Zeekant. Het is dan even niet mogelijk om auto’s te parkeren op de Zeekant.

Overleg met strandondernemers Zeekant

Op 8 (tussen 20.00 en 21.30 uur) en 9 december (tussen 11.30 en 13.00 uur) licht de gemeente Rotterdam digitaal aan de strandondernemers aan de Zeekant en aan de eigenaren (beheerders) van de winkels aan de Badweg de werkzaamheden toe die nodig zijn voor de verlenging van de metro en de maatregelen op het gebied van de bereikbaarheid. Zo zal nader worden ingegaan op de aan te brengen fietsenstallingen, aanleg van het plein en de aangepaste toegang naar de Zeekant die vanaf maart 2021 ingaat. Strandondernemers die een van de digitale informatiebijeenkomsten wil bijwonen kunnen één tijdsblok reserveren door te mailen naar: strandHvHSO@rotterdam.nl

Informatiewerkzaamheden Metro aan Zee

Meer informatie over de aanleg van de metro tot op het strand is te vinden op de website van de Hoekse Lijn. Neem een kijkje op: https://hoekselijn.mrdh.nl/ en bekijk onder andere de zomerse luchtfoto’s van het tracé van de metrospoorverlenging.