Rotterdam scheldt verschuldigde huur kwijt

Regeling voor huurders gemeentelijk vastgoed tijdens corona

Rotterdam helpt winkeliers en horecaondernemers, die panden van de gemeente huren en scheldt de verschuldigde huur gedeeltelijk kwijt. Omdat de coronapandemie en de strenge maatregelen voortduren is besloten de verschuldigde huur van gemeentelijk vastgoed gedeeltelijk kwijt te schelden. Met een concrete regeling kan een huurder van gemeentelijk vastgoed per 1 april kwijtschelding aanvragen over de huurachterstand van het afgelopen jaar. Voorwaarde is dat de huurder door de coronacrisis geen of echt minder inkomsten heeft.

Sinds de eerste lockdown in maart 2020, geldt er een coulanceregeling voor huurders van gemeentelijk vastgoed die door gemiste inkomsten niet in staat zijn de huur te betalen. Met deze regeling kon de huur voorlopig worden opgeschort.

Eerste gemeente
Een gedeelte van de huur wordt kwijtgescholden. Dit varieert van 25 tot 50 procent, afhankelijk van de invloed die de beperkende coronamaatregelen in de verschillende fasen hebben gehad op de inkomsten van de huurder. Volgens het huurrecht en jurisprudentie is de coronapandemie een onvoorziene omstandigheid. Waarvan de gevolgen door beide partijen (huurder en verhuurder) eerlijk gedragen moeten worden. De gemeente Rotterdam is de eerste gemeente die hiervoor algemene richtlijnen per doelgroep heeft opgeschreven. Deze regeling is onderdeel van het programma Rotterdam. Sterker Door., waarmee het college het economisch en maatschappelijk herstel van de stad uitstippelt.

Meer informatie op de website van de Gemeente Rotterdam