Peter van Leeuwen Tweewielers

De Hoekse Ondernemer van de Maand?

In de nieuwsbrief van januari 2021 heeft ondernemersvereniging Hoek van Holland aangekondigd te starten met 'De Hoekse Ondernemer van de Maand' (HOVDM). Op deze manier kunnen wij iedere maand een lid van onze vereniging ‘digitaal’ in de schijnwerpers zetten. In februari 2021 zijn wij van start gegaan met Peter van Leeuwen tweewielers. Vervolgens mag de HOVDM een volgende ondernemer nomineren, zo ontstaat er, zonder tussenkomst van het bestuur, een kettingreactie en komen diverse leden aan de beurt.

===========

Vertel eens wie je bent?

Wij zijn Peter en Martijn (vader & zoon), wij zijn beide eigenaar van Peter van Leeuwen tweewielers. Peter is 65 jaar en is nog lang niet van plan om te stoppen met werken maar zegt wel heel vaak ……maar vroeger…...

Martijn is 40 jaar en is volop bezig met de toekomst van de winkel. We vullen elkaar heel goed aan. Peter is technisch en altijd in voor een praatje en Martijn probeert alles op de achtergrond te regelen: inkoop, administratie, leveranciers en onderhoud maar bij allebei ligt het hart toch het meest bij een leuk verkoopgesprek.

Vertel eens wat over je bedrijf?

Peter heeft in 1982 Peter van Leeuwen Tweewielershop opgericht in het kleine plaatsje Westmaas (Zuid-Holland) een gezellig klein dorpje met een kerk. een bakkerij, winkel van sinkel en een klompenmaker. Hij verkocht en repareerde daar brommers en fietsen. Niet te vergelijken met hoe het tegenwoordig gaat met al die elektrische fietsen. In die tijd had een fiets wielen, een zadel en een stuur en veel meer was het niet. Daar was de winkel ook op ingericht, klein gezellig en het rook er naar banden en olie.

In 1995 kreeg Peter de kans om een fietsenwinkel in zijn woonplaats Hoek van Holland te starten en die heeft hij met beide handen aangegrepen. Nu inmiddels 25 jaar later zijn we een stuk groter geworden en is de klantenkring fors gegroeid, niet alleen in Hoek van Holland maar ook in het Westland en zelfs ver daarbuiten. In 1998 verkocht Peter zijn winkel in Westmaas om zich volledig te concentreren op de winkel in Hoek van Holland.

Hoe ben je ondernemer geworden? 

Peter heeft altijd veel interesse gehad in de techniek en heeft voor hij fietsenmaker werd al heel wat gesleuteld. Hij wilde op een gegeven moment iets voor zichzelf gaan beginnen en is op zoek gegaan naar een fietsenwinkel ter overname welke hij vond in Westmaas. Martijn loopt al van kleins af aan rond in de winkel en heeft zo zijn ervaring en de kennis opgedaan in de fietstechniek. Na een opleiding motorvoertuigentechniek is hij eerst bij een fietsenwinkel in De Lier begonnen en heeft daar ervaring opgedaan. In 2006 is hij de zaak ingerold en in 2009 is hij mede-eigenaar geworden. Doordat hij ook al zijn hele leven in de fietsen rondwandelt kent hij veel mensen in de fietsenwereld.

Wat vind je van Hoek van Holland?

Wij wonen/werken al ruim 40 jaar in Hoek van Holland dus we weten en zien veel van Hoek van Holland. Het is een uniek dorp met 2 gezichten qua seizoenen, in de zomer altijd druk en levendig en in de winter is de camping dicht en zie je vaak alleen de Hoekse bewoners. Het strand is een enorme trekpleister voor iedereen, zowel inwoners als toeristen en eigenlijk het hele jaar wel gezellig (als de horeca open is). Dat wij wel een beetje verliefd zijn geworden op de schoonheid van Hoek van Holland is in onze vernieuwde winkel goed te zien. Wij hebben daar een paar enorme foto’s op de wanden van o.a. de vuurtoren en de pier! Zo halen wij de Hoekse Highlights naar onze winkel!

Wat mis je in Hoek van Holland?

Het dorp vinden wij eerlijk gezegd een droefenis, het holt achteruit en daar moet echt iets aan gebeuren. Zelf hebben wij het voornemen om volgend jaar onze gevel netjes op te knappen zodat we een nieuwe en frisse uitstraling realiseren. Het zou voor meer ondernemers misschien een goed idee zijn om hun eigen pand en zo ook het dorp wat op te fleuren. Een echt winkelhart is moeilijk te realiseren in dit dorp omdat de winkels nu eenmaal niet allemaal centraal gelegen zijn maar wat meer versnipperd over het dorp. Onze winkel ligt ook aan het einde van het winkelgebied. Van evenementen op het brinkplein krijgen wij niet veel mee. 

Wij zijn als ondernemer in het bestuur van de BIZ gestapt om juist onze stem te laten horen voor het achterste deel van het centrum. De BIZ is enorm belangrijk om ons dorp nou juist wat beter op de kaart te zetten. De verlichting in de straat afgelopen winter is al een leuk voorbeeld waarmee wij gezamenlijk het dorp wat meer sfeer kunnen geven maar naar ons idee is er zoveel meer mogelijk. Kijk naar de dorpskernen om ons heen of naar onze mooie strandboulevard. Het zou zo leuk zijn als ons dorp hiervan een verlengstuk kan worden.

Op welke wijze heeft de onderneming last van corona? 

Om heel eerlijk te zijn is afgelopen jaar een enorm goed jaar geworden voor onze organisatie geweest. Corona heeft ons geen windeieren gelegd. Veel mensen kwamen thuis te zitten en konden niet veel anders dan op de fiets te klimmen voor een ommetje. Daardoor steeg de fietsverkoop enorm. Helaas is ons 25-jarig jubileum een beetje in het water gevallen maar dat valt in het niet bij ondernemers die het momenteel zeer zwaar hebben omdat hun onderneming al maanden op slot zit. Het huidige jaar gaat voor ons een moeilijker jaar worden aangezien onze winkel nu ook dicht is (de werkplaats mag gelukkig wel open) en er door de wereldwijde pandemie weinig tot geen fietsen leverbaar zijn. Gelukkig hebben we nog voorraad maar of wij daar het hele jaar mee doorkomen is nog een groot vraagteken.

Heeft de onderneming nu zaken anders aangepakt vanwege corona?

Wij hebben toen de eerste regels op tafel kwamen een stoplicht gebouwd en voor de deur gezet. Als er op een gegeven moment teveel mensen in onze winkel zijn zetten we het stoplicht op rood en verlangen we van onze klanten dat ze even buiten wachten, helaas is het nu kouder en word dat wel een uitdaging. Op dit moment moeten we onze winkel dichthouden en daar hebben we met frisse tegenzin de vruchten van geplukt en zijn we flink aan het verbouwen gegaan. Klanten mogen nu alleen hun fiets brengen voor reparatie en daarna gelijk weer de deur uit, iets wat tegen onze natuur is maar straks als onze winkel klaar is en het mag weer zullen de mensen wel langer blijven hangen met al dat moois. 

Onze winkel wordt zoals ik al eerder aangaf een verlengstuk van al het moois wat Hoek van Holland te bieden heeft. Wij hebben bijvoorbeeld een 5 meter lange poster tegen de muur van de pier (echt heel gaaf!). Ook de buitenkant van het pand en de werkplaats gaan we opknappen maar eerlijk gezegd hoop ik dat we daar geen tijd meer voor krijgen dit jaar.

Help elkaar!

Als laatste wil ik de inwoners en ondernemers graag aansporen om elkaar te helpen in deze moeilijke tijd. Wij hebben vorig jaar elke maand 2 dinercheques verloot onder onze klanten omdat wij 25 jaar bestonden. Helaas kochten wij die voor deze crisis dus daar hebben de horeca-ondernemers niet veel aan maar het is wel een leuk initiatief om mee door te gaan ook voor andere ondernemers die wat kunnen missen en zo klanten willen trekken. Een echte win-win actie; Iedereen blij, je trekt klanten, de horeca is er blij mee en je maakt je klanten enthousiast. Zodra wij uit de lockdown komen en we hebben weer wat opgebouwd gaan wij dit zeker doen. Om een lang verhaal kort te maken help elkaar door deze moeilijke tijden en blijf gezond!

Wie nomineer je als volgende 'Hoekse ondernemer van de maand'?

Dan kies ik voor m'n directe buren; Ron en Helma van Reenen van 'van Reenen Interieur'.