Economische Verkenning Rotterdam 2020

ROTTERDAMSE ECONOMIE VERANDERT EN BLIJFT GROEIEN

De Rotterdamse economie groeit harder dan het landelijke en regionale gemiddelde. Ook de werkgelegenheid blijft groeien: tussen 2018 en 2019 zijn er 13.000 banen bijgekomen. Vooral de groei van de dienstensector zorgt voor een structurele versterking van onze economie. Dat blijkt uit begin maart gepresenteerde Economische Verkenning Rotterdam (EVR) 2020. Wethouder Barbara Kathmann (Economie): “De Rotterdamse economie is solide en daadkrachtig. Maar dat biedt nog geen garantie voor de toekomst. Onze economie verandert snel en niet iedereen kan dat tempo bijbenen. We moeten deze sterke basis benutten om te zorgen dat iedereen aan boord blijft.”

AANJAGER VAN DE REGIONALE ECONOMIE

Rotterdam is samen met de gemeenten Barendrecht, Lansingerland en Maassluis de aanjager van de regionale economie. Tussen 2015-2019 kwamen er in de regio 46000 banen bij, ongeveer 39000 banen hiervan ontstonden bij bedrijven en instellingen in Rotterdam. De groei in Rotterdam ligt boven het nationaal en regionaal gemiddelde. De economie verandert, de dienstensector groeit met name in het centrum en dat leidt tot een verdere concentratie van werk, wonen en consumptie in de stad. De zogeheten agglomeratiekracht van Rotterdam laat zich voor het eerst duidelijk zien: de wisselwerking tussen een groeiende bevolking, een groeiend bezoekersaantal en groeiende bedrijvigheid geeft een extra impuls.

WERKGELEGENHEID EN WERKLOOSHEID

Tussen 2018 en 2019 groeide de werkgelegenheid in Rotterdam met 3,4%. Dit zijn bijna 13.000 banen. Een groot deel daarvan is bezet door mensen die eerder werkloos waren. De werkloosheidscijfers zijn dan ook spectaculair gedaald, van 12,6% in 2014 tot 5,3% in het derde kwartaal van 2019. De dienstensector, met daarbinnen de IT-sector, is een belangrijke motor voor de economische groei van de stad en draagt bij aan de snelle afname van de werkloosheid. De bouwsector is na de crisisjaren sterk teruggekomen met een groei van 7,2% tussen 2015 en 2019.

LEES VERDER