Vertraging in proces Oranjebonnen

Opnieuw vertraging in proces rondom de Oranjebonnen

Pas op z'n vroegst in de loop van juni zal er een vervolg worden gegeven aan het ontwerp van het nieuwe bestemmingsplan voor de Oranjebonnen, het poldergebied tussen Hoek van Holland en Maassluis.

Dat heeft de gemeente Rotterdam laten weten op de webpagina van dit gebied. Tot half oktober konden inwoners en andere belanghebbenden zienswijzen indienen. Het was de verwachting dat B en W dit voorjaar met een reactie konden komen.

Het gaat om een verdere vertraging in de ontwikkeling van dit gebied. Begin mei vorig jaar werd aangekondigd dat het ontwerpbestemmingsplan eind juni zou komen. Dat werd uiteindelijk over de zomervakantie heen getild en kwam begin september naar buiten. 

"Er is veel interesse voor dit bestemmingsplan", aldus de gemeente. "Ook zijn er nieuwe initiatieven aangedragen voor ontwikkeling van de Oranjebonnen. Naar verwachting neemt het college in juni 2021 een besluit over de vaststelling van de zienswijzennota en het aangepaste bestemmingsplan. Kort daarna maakt de gemeente de zienswijzennota, inclusief beantwoording van de zienswijzen, openbaar. Iedereen kan het dan inzien", zo wordt gesteld.

Over het aantal en de aard van de zienswijzen laat de gemeente zich niet uit. Wel is algemeen bekend dat er meerdere zienswijzen zijn ingediend die zich concentreren op het voornemen om naast het Staelduinse Bos een natuurbegraafplaats aan te leggen.


Subsidie voor activiteiten
De gemeente wijst er verder op, dat er subsidie kan worden aangevraagd voor het organiseren van "activiteiten die het agrarisch-recreatieve karakter van het gebied Oranjebonnen in Hoek van Holland versterken". Daarvoor is sinds vorig jaar 100.000 euro per jaar (tot en met 2025) beschikbaar.  Tot dusver wordt er nauwelijks gebruik van gemaakt. Tot en met 16 december 2020 was er 8.500 euro toegekend aan een activiteit en was een tweede aanvraag nog in behandeling.

De beschikbare subsidie bedraagt maximaal 5.000 euro voor een activiteit georganiseerd door één of meer personen of maximaal 25.000 euro voor een activiteit georganiseerd door een organisatie. De subsidieaanvraag zelf is gratis.

Meer informatie over de bonnenpolder treft u via deze link aan.