Start collectieve aanschaf Zonnepanelen!

Duurzaam ondernemen. Ben jij klaar voor de toekomst?

Introductie Projectgroep verduurzaming

Eind juni is de projectgroep 'Duurzame bedrijventerreinen Hoek van Holland' voor het eerst bij elkaar gekomen. Deze projectgroep bestaande uit: Gemeente Rotterdam, STEL als externe energie-adviseur en een delegatie van ons bestuur.

Gezamenlijk is er besproken welke onderwerpen voor de ondernemers van Hoek van Holland aantrekkelijk kunnen zijn om te verduurzamen. Het eerste collectieve traject zal de inkoopvan zonnepanelen worden. We bundelen niet alleen de aanvragen voor zonnepanelen, maar regelen ook de begeleiding van ondernemers bij de aankoop en aanleg van zonnepanelen op jullie bedrijfspand! Dit is dus hét moment om in te stappen. U leest hierover meer in deze nieuwsbrief. Parallel hieraan is er de mogelijkheid voor ondernemers om een individuele energiescan te laten uitvoeren om inzichtelijk te krijgen welke besparingen er op korte en lange termijn gedaan kunnen worden. Hierdoor kan er wellicht op korte termijn al hoge kosten worden bespaard 

Waarom zonnepanelen?

Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Doordat je zelf stroom opwekt ben je minder afhankelijk van de stroomprijsstijgingen, dat zeker nu zeer interresant is. Zonnepanelen worden daarbij steeds betaalbaarder door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. Het is duurzaam en uw energierekening wordt dus een stuk lager. De investering is vaak al binnen een aantal jaar terugverdiend. 

Waarom collectief?

Veel ondernemers willen graag overstappen op zonne-energie. Maar bedrijven zien vaak op tegen de ingewikkelde aanbesteding en installatie. Tevens is het van belang dat je ook inzicht krijgt of het technisch wel haalbaar is om zonnepanelen op je dak te leggen. Qua expertise bent u afhankelijk van externe partijen en heeft u te weinig inzicht in de kosten, de technische risico’s en het uiteindelijke rendement. Wij tackelen al deze problemen met het serviceconcept Collectieve Inkoop. Daarnaast is de subsidie voor collectieve inkoop 20% van de totale inkoopsom. Als dit wordt doorberekend zullen de kosten voor voorbereiding en berekening wegvallen. Het inkooptraject en de juiste installateur worden geregeld en het hele traject van zes tot acht maanden wordt volledig begeleid.

Hoe te beginnen?

Stap 1. inventarisatie

Ondernemers met een eigen pand, die interesse hebben om ook te profiteren van zonnepanelen op hun dak -via salderen of met beschikte SDE+-subsidie- kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor dit collectieve inkoop traject. Als uit deze eerste inventarisatie blijkt dat er genoeg animo is voor dit traject gaan we over naar stap 2. 

Stap 2. Uitvoeren van een GRATIS dakscan

Heeft u interesse in dit traject dan is het essentieel om te weten of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Een dakscan is daarom noodzakelijk. Voor het laten uitvoeren van een dakscan kunt u nu gebruik maken van de energievoucher die de Gemeente Rotterdam ter beschikking stelt. Interesse? U kunt zich hiervoor direct melden bij Danny Houtman, die als procesbegeleider dit traject namens de ondernemersvereniging ondersteunt.

Stap 3. Informatieavond voor geïnteresseerde ondernemers

Op dinsdagavond 27 september organiseert de projectgroep verduurzaming een informatieavond over dit collectieve traject bij Karsten Europe. Karsten Europe is ervaringsdeskundige en heeft vorig jaar geinvesteerd in de aanschaf van 2700 panelen (zie foto in de header) dit moet op jaarbasis 900.000 kWh opbrengen. Buiten het opzetten van het collectieve project bespreken wij deze avond ook de aandachtspunten bij dit soort trajecten.

Energievoucher voor ondernemers

In het kader van de energietransitie wil de Gemeente Rotterdam ondernemers stimuleren om te investeren in verduurzaming. De subsidieregeling Energievoucher is speciaal voor ondernemers op bedrijventerreinen die de duurzaamheid van hun bedrijfspand willen verbeteren. U kunt een Energievoucher aanvragen die vele voordelen biedt. De Energievoucher kan naar keuze worden ingezet voor een energiescan, een dakscan voor zonnepanelen of op een energiebesparingsmaatregel. De voucher bedraagt maximaal € 700,-. Voor meer informatie zie: https://www.rotterdam.nl/loket/energievouchers-voor-ondernemers-bedrijventerreinen/

Tips, subsidies, regelingen en advies 

Op www.duurzaam010.nl staan alle subsidies, regelingen en mogelijkheden voor bedrijven om te verduurzamen. Op de website staat ook een interview met een ondernemer die al gebruikt heeft gemaakt van de subsidieregeling Energievoucher: Dit kunnen ondernemers met de Energievoucher - Duurzaam 010

Download Brochure gemeente Rotterdam

Download hier de gemeentelijke Brochure: Duurzaam ondernemen. Ben jij klaar voor de toekomst?