Nieuwe woonzorglocatie in het Lemairepark

informatieavond 23 februari van 19.30 tot 21.00 uur

Nieuwe woonzorglocatie in het Lemairepark

De Gemeente Rotterdam, WVH (Woningbouwvereniging Hoek van Holland) en Humanitas vinden het Lemairepark in Hoek van Holland de beste plek voor een moderne woonzorglocatie. De basis van de ontwikkeling is een nieuw gebouw voor verpleeghuiszorg dat het huidige Bertus Bliekhuis vervangt. Met nieuwe gebouw wordt het aantal verpleeghuisplaatsen in het dorp uitgebreid omdat de vraag naar ouderenzorg de komende jaren zal toenemen. We willen dat de locatie aansluit bij het andere zorg- en welzijnsaanbod in het dorp. Bij en rondom het zorggebouw komen woningen, een park en andere functies. Zo ontstaat een nieuwe, groene buurt die past bij de rest van Hoek van Holland. WVH wordt niet de ontwikkelaar van het gebied. Dit doet een in de toekomst nader te bepalen partij. 

Vervanging voor het Bertus Bliekhuis

Het Bertus Bliekhuis is verouderd en sluit niet meer aan bij de toenemende zorgvraag. De Gemeente Rotterdam, WVH en Humanitas zijn het erover eens dat nieuwbouw op een andere plek de beste aanpak is. Uit een eerder onderzoek is namelijk gebleken dat een ingrijpende verbouwing van het Bertus Bliekhuis geen passende oplossing biedt. Er is samen gezocht naar een geschikte locatie. Qua kosten, tempo en ligging is het Lemairepark de beste uitkomst van het onderzoek

Stappen voor de ontwikkeling 

De afgelopen periode is door de drie organisaties gebruikt om de samenwerking en het proces uit te werken, zodat snel stappen gemaakt kunnen worden. Er wordt gestart met een ontwikkelvisie voor het gebied. Januari 2021 zal de gemeente de omwonenden en andere geïnteresseerden benaderen om hierover mee te praten. Als de ontwikkelvisie klaar is, worden volgend jaar een bestemmingsplan voor het gebied gemaakt en start het ontwerp aan de gebouwen. Door dit tegelijk te doen kan ongeveer één jaar sneller dan bij een reguliere planning gestart worden met het bouwrijp maken en bouwen. We houden rekening met risico’s voor de planning zoals bezwaren tegen het bestemmingsplan, onverwachte bodemzaken en/of het moeilijker verkrijgen van de natuurvergunning door stikstof. In het gunstigste geval kan over 3 jaar gestart worden met de bouw, bij veel onverwachte gebeurtenissen kan dit al snel 2 jaar uitlopen.

Het Bertus Bliekhuis blijft in gebruik tot de nieuwe locatie is opgeleverd 

Vooruitlopend op de nieuwbouw kijken WVH en Humanitas of in het huidige gebouw met een beperkte investering een kwaliteitsverbetering mogelijk is. Belangrijke voorwaarden daarbij zijn dat de overlast voor bewoners beperkt blijft en het eindresultaat voldoende is voor de zwaardere zorgverlening in de komende 3 tot 5 jaar. 

informatieavond

Op dinsdag 23 februari van 19.30 tot 21.00 uur organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst. Door het coronavirus zijn wij genoodzaakt deze bijeenkomst digitaal te organiseren.

Tijdens de bijeenkomst willen wij u uitleg geven over de aanleiding van het project, de locatiekeus en de planning. Daarna gaan wij graag met u in gesprek over de wensen en zorgen die u heeft voor de Lemaireparklocatie. Wij zullen ook de eerste schetsen voor het nieuwe plan met u bespreken. Afrondend hoort u wat de planning van de gemeente is en hoe u daar verder bij betrokken kan blijven.

Hoe meldt u zich aan voor de bijeenkomst? 

U kunt zich aanmelden voor de bijeenkomst door voor maandag 22 februari een e- mail te sturen naar Carlijn van Brunschot (projectsecretaris): caah.vanbrunschot@rotterdam.nl  

Na uw aanmelding voor de informatiebijeenkomst ontvangt u een informatiemail met daarin een vergaderlink en instructie hoe u deel kunt nemen aan de digitale bijeenkomst. 

Vragen? 

Als u vragen heeft of moeite heeft met digitaal vergaderen, kunt u met mij en mijn team contact opnemen. Dit kan via het e-mailadres p.oosterloo@rotterdam.nl of via 14010.