Klaar voor Brexit

Op 1 januari 2021 stapt het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie, met of zonder handelsovereenkomst. Wat de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen ook is, de procedures voor vrachtverkeer aan de grenzen en bij de ferryterminals gaan veranderen. De overheid, Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente, havenondernemers en de nood- en hulpdiensten zijn er klaar voor.

Diverse maatregelen moeten verkeersopstoppingen op en rond de Stena Line-terminal voorkomen en de orde en veiligheid in Hoek van Holland waarborgen. Havenbedrijf en dochterbedrijf Portbase hebben ervoor gezorgd dat goederen vooraf digitaal kunnen worden aangemeld, zodat oponthoud bij de ferryterminal niet nodig is. Verkeersregelaars leiden vrachtwagens die niet over de juiste douanepapieren beschikken naar de speciale parkeerplaats op de Oranjeheuvel. Er is plek voor tweehonderd trucks. Chauffeurs hebben maximaal 24 uur de tijd om de vereiste documenten alsnog te regelen. Ze blijven op het terrein. Rijkswaterstaat start begin december met de inrichting van de parkeerplaats. Naast verlichting en permanente toegangsbeveiliging komen er afvalbakken, toiletvoorzieningen, een eetgelegenheid en een kantoor voor de douane en marechaussee. Alles volgens de richtlijnen van de RIVM ingericht. Andere vrachtauto’s kunnen zoals gebruikelijk naar de truckparking aan het Zuidergors. De politie gaat extra controleren op wild parkeren.

Informatiemoment
Wilt u meer weten over de verkeersmaatregelen? Op donderdag 10 december organiseren de gemeente, Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf twee digitale informatiemomenten: een voor bedrijven (start 17u) en een voor bewoners (start 19u). U kunt zich tot 7 december aanmelden via gebiedhoekvanholland@rotterdam.nl onder vermelding van uw naam, woonplaats en uw vragen. Zo kunnen de juiste experts aansluiten en antwoord geven.