AUB van Bergen

Vertel eens wie je bent/jullie zijn?
Ik ben Bas van Bergen, geboren in Hoek van Holland. Vanaf mijn 8e heb ik 14 jaar in verschillende Westlandse gemeenten gewoond om op mijn 22e weer terug te keren naar de Hoek. Op dit moment woon ik, samen met mijn partner en 4 kinderen nog steeds naar tevredenheid in Hoek van Holland.

Vertel eens wat over je bedrijf?
Mijn bedrijf is 31 jaar geleden ontstaan doordat mijn vader de overstap maakte van kweker naar uitzender. Destijds was het bedrijf gevestigd in Poeldijk. Pas in 2001 verhuisde het bedrijf naar de Rijpstraat in Hoek van Holland. In 2006 ben ik erbij gekomen, eerste alle facetten van het bedrijf doorlopen van planner, administrateur tot uiteindelijk als eigenaar. In de loop der jaren groeide het bedrijf groter en was verhuizing in 2009 naar de Prins Hendrikweg noodzakelijk, waar we nu nog zitten. In 2018 heb ik het stokje officieel van mijn vader overgenomen. Niet dat hij daarmee van zijn pensioen ging genieten want hij is, net als mijn moeder, nog volop actief in het bedrijf.

Oorspronkelijk deden wij alleen uitzenden door tijdelijke krachten aan de glastuinbouw te leveren. In de loop der jaren is het bedrijf niet alleen groter maar ook breder geworden. Naast de glastuinbouw en de open teelten verlonen wij in 18 andere sectoren. De dienstverlening beperkt zich niet meer tot alleen uitzenden. Het is uitgebreid met payroll en back-office dienstverlening. Hierdoor kunnen wij beter onze klanten en werknemers faciliteren, adviseren en begeleiden.

Hoe ben je ondernemer geworden?
Een vaste uitspraak van mijn vader in huize van Bergen was: “Wat jullie ook doen, tot je 25e is er geen plek in de zaak. Jullie gaan eerst elders ervaring op doen”. Dat hebben thuis ook allen gedaan. Tegen de tijd dat ik richting die 25 jaar kwam werd er de mogelijkheid geboden om erbij te komen. Eerst in loondienst en daarna via mijn eigen BV. De rest is geschiedenis.

Wat vind je van Hoek van Holland?
Om te wonen is de Hoek het mooiste dorp van Nederland. Natuurlijk zijn er meer mooie plekken in Nederland aan te wijzen maar Hoek van Holland heeft wel heel veel. Aan de ene kant natuur zoals zee, strand, duinen en bos. Aan de andere kant een variëteit aan klein-, midden- en grootbedrijf en een fijne leefomgeving voor kinderen en jongeren.

Wat mis je in Hoek van Holland?
Verjonging staat daarbij op nummer 1. De vergrijzing neemt toe, jongeren in het dorp houden lukt moeizaam. Dit met op langere termijn gevolgen voor scholen, ondernemers en het algemeen leefklimaat. Als 2de staat de verbodenheid tussen ondernemers, waar met name tussen het dorp en strand. Mooie ontwikkelingen zijn ontstaan op het strand, maar de dorpskern (Brinkplein) blijft achter. 

Op welke wijze heeft de onderneming last van corona? 
Het aantal uren 2020 t.o.v 2019 is omlaag gegaan. Door de kosten in lijn te brengen met het aantal uren is op dat gebied niet veel aan de hand. Grootste gevaar nu zijn corona uitbraken in huizen waardoor die in quarantaine moeten. Dit levert weer problemen op met het leveren van uitzendkrachten aan klanten.

Heeft de onderneming nu zaken anders aangepakt vanwege corona?
We hebben de kosten in lijn moeten brengen met de gemaakte uren. Hierdoor zijn we voorzichtiger uitzendkrachten gaan werven en veel kritischer geworden op de overhead.

Wie nomineer je als volgende HOVDM?
Bruinsma Trucking en Chartering BV